Це цікаво

субота, 26 квітня 2014 р.

Практичне значення паралельності і перпендикулярності прямих та площин

Паралельність і перпендикулярність — розділ стереометрії, який має велике практичне значення. Його можна назвати «будівельною геометрією». Справді, в будівлях міжповерхові перекриття паралельні між собою і перпендикулярні до споруджених стін, а стіни перпендикулярні або паралельні між собою.


Ми, можна сказати, оточені перпендикулярами і паралелями: ніжки стола перпендикулярні до підлоги і паралельні між собою, краї шафи перпендикулярні до стін або паралельні їм тощо. Те саме можна сказати про стовпи, лінії електропередач, залізничні колії тощо.

При обертанні навколо перпендикуляра площина суміщається сама із собою. Тому вісь перпендикулярна до площини колеса. Правильно навішені двері відкриваються вільно і не зачіпають підлоги.

Паралельність і перпендикулярність застосовуються у фізиці. Тиск рідини або газу на стінку посудини направлений перпендикулярно до стінки; тиск вантажу на опору направлений перпендикулярно до неї; сили, що діють на важелі, направлені паралельно; перпендикуляр до поверхні фігурує в законах відбивання і заломлення світла.

Вертикальність встановленої плоскої поверхні (стіни, паркана тощо) перевіряють за допомогою виска — вірьовки з вантажем. Висок завжди направлений вертикально, тому і стіна стоїть вертикально, якщо в будь-якому місці висок, розміщуючись уздовж стіни, не відхиляється.

Немає коментарів:

Дописати коментар